Czekoladowy sernik gotowany

Na Sylwestra i Nowy Rok przygotowałam sernik gotowany w wersji czekoladowej. Jest dość słodki, ale ciężko poprzestać na jednym kawałku…

Składniki:

1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
1 szklanka cukru
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
4 jajka
2 budynie czekoladowe bez cukru
2/3 szklanki mleka
ok. 350 g herbatników zwykłych lub kakaowych
puszka masy krówkowej
100 g płatków lub słupków migdałowych

Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, podzieloną na kostki czekoladę, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

W dużej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową rozmieszać porządnie łyżką lub trzepaczką, by była miękka i gładka. Rozsmarować na wierzchu herbatników i posypać słupkami lub płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce przez całą noc, zanim rozkroimy ciasto.

12 myśli na temat “Czekoladowy sernik gotowany

Dodaj komentarz