To danie to już klasyk. Gołąbki w wersji przyspieszonej. Do ich przygotowania najlepiej użyć młodej kapusty oraz kleistego ryżu arborio. Gołąbki najlepiej smakują zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym…

Składniki:
400 g ryżu arborio
ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty
600 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej łopatkj)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
słodka i ostra papryka
1 łyżeczka włoskich ziół
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
sól i pieprz
2 jajka
oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania
Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso mielone. Smażyć i drewnianą łopatką rozdzielić sklejone kawałki mięsa.
Posiekaną kapustę sparzyć lub obgotować al dente w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić wymieszać z ostudzonym ryżem, obsmażonym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, przyprawę warzywną oraz rozkłócone jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Sos:
1 butelka passaty pomidorowej
1 szklanka dowolnego bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
suszony lub przeciśnięty przez praskę czosnek
łyżka ziół do pizzy
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sól i pieprz lub ostra papryka
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
W garnku zagotować passatę i bulion, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem i dodać słodką śmietankę. Wymieszać. Gorącym sosem polać usmażone gołąbki.

Bardzo lubię takie gołąbki
PolubieniePolubienie
Pyszne są takie gołąbki i szybko się je robi 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne są te gołąbki 🙂
PolubieniePolubienie
Wieki nie jadłam gołąbków! Ale apetycznie wyglądają! 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię ❤
PolubieniePolubienie
Każda wersja gołąbków mi odpowiada 😍
PolubieniePolubienie
Robię bardziej leniwą wersję – do piekarnika i bez zabawy w smażenie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Masz rację. super smaczny klasyk 🙂
PolubieniePolubienie