Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Sezon na cukinię trwa. Chojnie obdarowana cukinią od razu pomyślałam o plackach z tych zdrowych warzyw. Do startej cukinii dodałam starte na drobnej tarce ziemniaki, przez co ciasto było łatwiejsze do smażenia. Takie placuszki robiła moja mama. Od początku sierpnia nie ma Jej wśród nas. Cukinie z jej działki w placuszkach smakowały wybornie, bo jest w nich troska o ogród, który z czułością pielęgnowała…

Składniki:

2 młode cukinie

3 średniej wielkości ziemniaki

3 ząbki czosnku

2 jajka

ok. 4 kopiate łyżki mąki

sól i pieprz

łyżka ziół kuchni włoskiej (np. do pizzy)

olej

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze osolić, odstawić na pół godziny, raz na jakiś czas mieszając. W tym czasie obrać ziemniaki. Cukinię odcedzić z nadmiaru wody. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać wraz z jajkami do cukinii. Wcisnąć czosnek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, zioła, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie przemieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. Gorące podawać z ketchupem lub kwaśną śmietaną.

6 myśli na temat “Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

  1. Takie placuszki zrobię ,tylko niech cukinie urosną ,bo w tym roku na bieżąco ją zużywam. 😘 Robiłam z samej cukini , myślę że z ziemniakami będą lepiej smakować 😋

    Polubienie

Dodaj komentarz