Sezon na cukinię trwa. Chojnie obdarowana cukinią od razu pomyślałam o plackach z tych zdrowych warzyw. Do startej cukinii dodałam starte na drobnej tarce ziemniaki, przez co ciasto było łatwiejsze do smażenia. Takie placuszki robiła moja mama. Od początku sierpnia nie ma Jej wśród nas. Cukinie z jej działki w placuszkach smakowały wybornie, bo jest w nich troska o ogród, który z czułością pielęgnowała…
Składniki:
2 młode cukinie
3 średniej wielkości ziemniaki
3 ząbki czosnku
2 jajka
ok. 4 kopiate łyżki mąki
sól i pieprz
łyżka ziół kuchni włoskiej (np. do pizzy)
olej
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze osolić, odstawić na pół godziny, raz na jakiś czas mieszając. W tym czasie obrać ziemniaki. Cukinię odcedzić z nadmiaru wody. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać wraz z jajkami do cukinii. Wcisnąć czosnek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, zioła, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie przemieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. Gorące podawać z ketchupem lub kwaśną śmietaną.
fajne te placuszki chyba zrobię podobne bo zrobiłas mi apetytu
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Takie placuszki zrobię ,tylko niech cukinie urosną ,bo w tym roku na bieżąco ją zużywam. 😘 Robiłam z samej cukini , myślę że z ziemniakami będą lepiej smakować 😋
PolubieniePolubienie
Na pewno dzięki skrobi z ziemniaków lepiej się smażą 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne połączenie!
Bardzo je lubię 😀
PolubieniePolubienie
Uwielbiam placki z cukinii, ale takich z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie robiłam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne, lubię takie smaki.
Robię podobne i cała rodzina się zajada, ale u mnie zawsze sos czosnkowy 🙂
PolubieniePolubienie