Naleśniki z cukinią, marchewką i serem

Dzisiejszy obiad jest kombinowany z tego co było w lodówce. Wszystkie te składniki łączy to, że zużyłam je do naleśników. Pierwszy farsz to sos boloński z wczorajszego spaghetti oraz wiśnie w syropie. Trzeci farsz zrobiłam z marchwi, cukinii i sera żółtego. I te były najpyszniejsze, dlatego chętnie dzielę się z Wami moim przepisem. Życzę smacznego!

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1,5 szklanki mleka

łyżeczka oleju

2 jajka

pół płaskiej łyżeczki soli i proszku do pieczenia

płaska łyżka cukru pudru

olej do smarowania patelni

Farsz:

2 młode cukinie

2 duże marchewki

ok. 400 g sera żółtego

1 łyżka masła

sól, pieprz, 1 łyżka ziół do pizzy

1 łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  

Przygotować farsz. Warzywa umyć, marchew obrać. Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na głęboką patelnię. Dodać masło i dusić, wlać nieco wody i dusić do miękkości i odparowania płynu. Pod koniec dodać zioła do pizzy. Ostudzić. Po wystudzeniu do warzyw dodać starty na grubych oczkach, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu można również dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Usmażyć naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika rozgrzaną patelnię smarować olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu, zostawiając wolne brzegi. Naleśniki zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju. Można podać z barszczem czerwonym do popicia.

11 myśli na temat “Naleśniki z cukinią, marchewką i serem

Dodaj komentarz