Danie na 6-8 porcji. My jedliśmy przez 2 dni.
Składniki:
opakowanie makaronu tagliatelle
1 średnia cukinia
1 duża papryka
opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
ok. 150 g czarnych oliwek
2 filety z kurczaka
3 duże ząbki czosnku
przyprawa kuchni włoskiej lub do pizzy
słodka papryka
sól i pieprz
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
olej do smażenia
2 łyżki mąki
120 g parmezanu w kawałku
średni słoik czarnych oliwek
Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą, przyprawą włoską i słodką papryką, obsmażyć partiami. Ja używam duży garnek z teflonem, ale można usmażyć mięso na patelni i przełożyć do zwykłego garnka. W czasie smażenia obrać czosnek, posiekać i dodać do kurczaka. Mięso w garnku podlać 1,5-2 szklankami wrzątku i chwilę dusić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię (nieobraną) oraz marchew z groszkiem. Dusić do miękkości. Dodać oliwki, 3/4 porcji parmezanu oraz śmietankę. W razie potrzeby zagęścić mąką. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością włoskiej przyprawy. Podawać z ugotowanym al dente makaronem. Posypać resztą startego na grubych oczkach parmezanu.
Podoba mi się takie połączenie! 😀 Przepyszny obiadek! ❤
PolubieniePolubienie
pyszny obiadek a do tego szybki do zrobienia
PolubieniePolubienie
U nas w domu sprawdza się włoska nuta pod każdą postacią, więc myślę, że i Twoja propozycja przypadła by nam do gustu 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie obiadki 🙂
PolubieniePolubienie
Pycha, moje smaki!
PolubieniePolubienie
Uwielbiam tak podany makaron. Pycha!
PolubieniePolubienie