
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kefiru
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru
Kruszonka:
120 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić na kawałki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i kefir, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na nich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do suchego patyczka.

Pyszności jak zwykle. Ostatnio mało komentuję z braku czasu, ale obserwuję :)Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Super, uwielbiam ciasta z rabarbarem, akurat też mam ciasto z rabarbarem 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jak ja lubię takie ciasta 🙂 pozdrawiam kochana 🙂
PolubieniePolubienie
Najlepsze ciasto sezonowe 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Lubie takie ciasta ucierane z owocami 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pysznie wygląda!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Na kefirze musi być niesamowicie delikatne! Wygląda pysznie! Uwielbiam takie ciasta z rabarbarem, bo przypominają mi smaki dzieciństwa 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
drożdżowe zawsze najlepsze z dodatkami czy bez ;)))
PolubieniePolubienie