Ciasto na kefirze z rabarbarem i kruszonką

Ciasto:

3 szklanki mąki

1/2 szklanki oleju

1 szklanka kefiru

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

3 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łodyg rabarbaru

Kruszonka:

120 g masła, roztopionego

3/4 szklanki jasnego brązowego cukru

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić na kawałki. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i kefir, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na nich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do suchego patyczka.

8 myśli na temat “Ciasto na kefirze z rabarbarem i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s