Radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych składam wszystkim czytelnikom mojego bloga. Dzielę się wirtualnie przepyszną babką, którą znalazłam na stronie Moje Wypieki.
Składniki:
5 dużych jajek
1 i 1/4 do 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń malinowy bez cukru (użyłam jaglanego) lub 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać (użyłam formy silikonowej bez konieczności oprószania).
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej mieszanki, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7-10 minut, mikserem ręcznym od 10-15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.
Mąkę pszenną wymieszać z budyniem (skrobią ziemniaczaną), kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki po wymieszaniu przesiać bezpośrednio do mieszanki jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, wymieszać szpatułką tylko do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
Piec w temperaturze 160-170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na paterę, by babka przestygła. Przed podaniem polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Polewa czekoladowa:
80 ml śmietany kremówki 36%
80 g posiekanej deserowej czekolady
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wrzucić podzieloną na kawałki czekoladę. Mieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy. Polać babkę i dowolnie udekorować (np. ciasteczkami amaretti).
babka aż kusi ;)))
radosnych świąt!!!
PolubieniePolubienie
Czymże byłaby Wielkanoc bez babki 🙂 Zdrowia przede wszystkim na ten trudny i dziwny czas.
PolubieniePolubienie
Cudowna babeczka kochana 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna babeczka,idealna dla moich chłopaków 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam,pyszna babeczka☺
PolubieniePolubienie
Gdybym tylko mogła taką zjeść… wygląda przepysznie 😉
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie!
PolubieniePolubienie
Pyszna, piękna nie tylko na święta !<3
PolubieniePolubienie
Uwielbiam babki 🙂
PolubieniePolubienie
Niesamowicie smaczna!
PolubieniePolubienie