Babka czekoladowa z polewą

Radosnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych składam wszystkim czytelnikom mojego bloga. Dzielę się wirtualnie przepyszną babką, którą znalazłam na stronie Moje Wypieki.

Składniki:

5 dużych jajek
1 i 1/4 do 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń malinowy bez cukru (użyłam jaglanego) lub 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać (użyłam formy silikonowej bez konieczności oprószania).

Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej mieszanki, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7-10 minut, mikserem ręcznym od 10-15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.

Mąkę pszenną wymieszać z budyniem (skrobią ziemniaczaną), kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki po wymieszaniu przesiać bezpośrednio do mieszanki jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, wymieszać szpatułką tylko do dokładnego połączenia się składników.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.

Piec w temperaturze 160-170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na paterę, by babka przestygła. Przed podaniem polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:

80 ml śmietany kremówki 36%
80 g posiekanej deserowej czekolady

W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wrzucić podzieloną na kawałki czekoladę. Mieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy. Polać babkę i dowolnie udekorować (np. ciasteczkami amaretti).


10 myśli na temat “Babka czekoladowa z polewą

Dodaj komentarz