Można było spokojnie włączyć piekarnik, bo znacznie się ochłodziło. Dzisiaj na obiad jedliśmy zapiekankę z ziemniaków oraz kiełbasy. Wybrałam aromatyczne chorizo i naszą kiełbasę śląską. Smaku i aromatu dodały zapiekance ziołowy sos beszamelowy, oliwki i ser feta. Gorąco polecam!
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
1 pęto kiełbasy chorizo
2 kiełbaski śląskie
sól, pieprz, zioła do pizzy
2 młode cukinie (użyłam żółtą i zieloną
pół kostki twardej fety
mały słoi zielonych oliwek
Sos:
2 płaskie łyżki masła
2 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
ok. 1,5 szklanki mleka
250 ml szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół do pizzy
sól i pieprz
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kiełbasę śląską i chorizo pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron bez tłuszczu. Przełożyć do osobnego naczynia. Umyte cukinie również pokroić w grube plastry, posypać solą i ziołami do pizzy, obsmażyć z obu stron na powstałym ze smażenia kiełbasy tłuszczu.
Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek, lubczyk, zioła do pizzy i gałkę, a po zagotowaniu sosu wyłączyć. Gdyby sos był za gęsty, wlać nieco mleka. Doprawić solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, następnie kiełbasę i plastry cukinii. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch posypać rozkruszonym serem feta i rozłożyć równomiernie oliwki. Zapiekać w 190oC około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się.
Zjadłoby się taką zapiekankę 😀 W ogóle mamy teraz ochotę na zapiekankę 😀
PolubieniePolubienie
fajny pomysł, uwielbiam zapiekanki
PolubieniePolubienie
ziemniaczane to jedne z moich ulubionych
PolubieniePolubienie
Super, z chorizo musi być pyszna 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie 🙂
PolubieniePolubienie