Sałatka na urozmaicenie letniego obiadu, zwłaszcza dla tych, którzy nie potrafią zrezygnować z mięsa w upały…

Składniki:
pół niedużej główki czerwonej kapusty
1/2 pora
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli
Sos:
sok z połówki cytryny
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1/2 szklanki soku jabłkowego
sól i pieprz do smak
Kapustę posiekać, białą część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki. Włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż kapusta i por zmiękną. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i dokładnie wymieszać. W kubku podgrzać sok jabłkowy (do maksymalnie 40oC), dodać miód, mieszać do rozpuszczenia miodu. Wlać do kapusty, dodać oliwę, sól, pieprz oraz cukier do smaku. Schłodzić. Podawać do mięs, ryb, wegetariańskich kotletów lub klusek.

Pięna i na pewno smaczna. Ja jem kolorami ❤
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczna surówka 🙂
PolubieniePolubienie
uwielbiam takie surówki
PolubieniePolubienie
Uwielbiam czerwoną kapustę. Dziękuję za dodajesz takie przepisy. Ciężko ostatnio znaleźć pomysły i inspiracje na surowi 😉
PolubieniePolubienie
Super, ten kolor od razu zachęca do spróbowania 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna surówka 🙂 Idealna do obiadu 🙂
PolubieniePolubienie
Kochana super suróweczka 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiamy wszelkie surówki i mogłybyśmy jeść na kg 😀
PolubieniePolubienie