Składniki:
duża garść suchego cienkiego makaronu ryżowego
1 łyżeczka tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)
1 nieduża pojedyncza pierś kurczaka
1 udko z kurczaka
1/2 niewielkiej marchwi i ćwiartkę selera
1/2 małej cebuli lub pora
1/2 czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być w postaci ekologicznej przyprawy warzywnej, bez glutaminianu sodu lub domowej jarzynki)
150 g pieczarek
1 szklanka mrożonej pociętej szparagówki
250 ml mleka kokosowego
3-4 łyżki posiekanej kolendry (zastąpiłam świeżym lubczykiem i natką pietruszki)
Do zimnej wody lub bulionu włożyć pierś i udko z kurczaka. Gotować do miękkości. Dodać obrane i pokrojone grubo pieczarki. Po kilku minutach dodać starte na dużych oczkach selera i marchew oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, fasolkę szparagową, pokrojoną w grubą kostkę paprykę i połamany z grubsza makaron. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć mięso i obrać ze skóry i kości, posiekać, włożyć do wywaru razem z pastą curry. Na końcu dodać mleko kokosowe i posiekaną kolendrę. Doprawić do smaku domową przyprawą warzywną zamiast soli. Zupa jest ostra, więc nie dodajemy pieprzu. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie.
Z pewnością syci 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie smaczki 🙂
PolubieniePolubienie
i ja też dołączam do grona fanów takich smaków
PolubieniePolubienie
Super zupka kochana 🙂 ja kocham takie smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Narobilas mi ogromnej ochoty na taką zupę.
PolubieniePolubienie
Zupka pysznie wygląda:)
PolubieniePolubienie
Taką zupką to byśmy nie pogardziły 🙂
PolubieniePolubienie
Fajna zupa, prosta i smaczna 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie dania. Wygląda przepysznie!
Zapraszam również do siebie 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawa ta zupka. Muszę wykonać coś podobnego 😉
PolubieniePolubienie
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?
PolubieniePolubienie