Lekka propozycja po obfitych daniach wielkanocnych…
Składniki:
1 sałata rzymska mini
1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie
ok. 10 małych pomidorków
1 krótki ogórek szklarniowy
1/2 czerwonej cebuli
po kilkanaście oliwek zielonych i czarnych
2/3 kostki twardej fety
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki octu jabłkowego lub 4 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół kuchni francuskiej
sól i pieprz
Sałatę poszatkować, przełożyć do miski, ogórka obrać, pokroić w pół plasterki. Pomidory pokroić w plastry, a obraną cebulę w piórka. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać fetę pokrojoną w kostkę wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Schłodzić przed podaniem.
Uwielbiam takie sałatki 🙂
PolubieniePolubienie
ooo tak taka sałatka by się przydała
PolubieniePolubienie
Idelany czas na sałatki 🙂
PolubieniePolubienie
pychota!
PolubieniePolubienie
lubię sałatki z tuńczykiem 🙂
PolubieniePolubienie
Nasze smaki i klimaty 🙂
PolubieniePolubienie
Tuńczyk w sałatce greckiej to intrygujący pomysł!
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię, kojarzy mi się z wakacjami 🙂
PolubieniePolubienie
Zawsze smaczna i na czasie:)
PolubieniePolubienie
Zdecydowanie moja ulubiona wersja.
PolubieniePolubienie