Składniki:
8 tortilli
2 filety z kurczaka
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, lubczyk, oregano i bazylia lub przyprawa do pizzy lub mieszanka ziół śródziemnomorskich
olej do smażenia
ok. 200 g pomidorków śliwkowych
250 g mozzarelli
malutka puszka kukurydzy
pół słoika Ajvaru lub pesto (najlepiej czerwonego)
Sos:
1 kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżeczka ziół do pizzy
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
Do podania:
ok. 50 g rukoli lub innej sałaty
Umytego i osuszonego kurczaka pokroić w paseczki, posypać z każdej przyprawami i odstawić do zamarynowania do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka podsmażyć, ale nie za długo, by nie wysechł.
Składniki sosu czosnkowego wymieszać dokładnie i schłodzić.
Mozzarellę pokroić w grubszą kostkę, a pomidorki w plastry. Kukurydzę odcedzić. Każdy placek tortilli przed zawinięciem podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce (ok. 20 sekund). Posmarować środek Ajvarem lub pesto. Wyłożyć kawałki kurczaka, mozzarellę, pomidorki i kukurydzę i zwijać jak gołąbki. Tortille ciasno umieścić w naczyniu do zapiekania łączeniem do dołu. Można również tortille z wierzchu posmarować delikatnie olejem, ale nie jest to konieczne. Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200oC.
Podawać na umytej rukoli polane sosem czosnkowym.