Zapiekane tortille z kurczakiem, mozzarellą i Ajvarem

Zapiekane tortille z kurczakiem, mozzarellą i Ajvarem

Składniki:

8 tortilli
2 filety z kurczaka
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, lubczyk, oregano i bazylia lub przyprawa do pizzy lub mieszanka ziół śródziemnomorskich
olej do smażenia
ok. 200 g pomidorków śliwkowych
250 g mozzarelli
malutka puszka kukurydzy
pół słoika Ajvaru lub pesto (najlepiej czerwonego)

Sos:

1 kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
zmiażdżony ząbek czosnku
łyżeczka ziół do pizzy
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz

Do podania:

ok. 50 g rukoli lub innej sałaty

Umytego i osuszonego kurczaka pokroić w paseczki, posypać z każdej przyprawami i odstawić do zamarynowania do lodówki na 30 minut. Następnie kawałki kurczaka podsmażyć, ale nie za długo, by nie wysechł.
Składniki sosu czosnkowego wymieszać dokładnie i schłodzić.
Mozzarellę pokroić w grubszą kostkę, a pomidorki w plastry. Kukurydzę odcedzić. Każdy placek tortilli przed zawinięciem podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce (ok. 20 sekund). Posmarować środek Ajvarem lub pesto. Wyłożyć kawałki kurczaka, mozzarellę, pomidorki i kukurydzę i zwijać jak gołąbki. Tortille ciasno umieścić w naczyniu do zapiekania łączeniem do dołu. Można również tortille z wierzchu posmarować delikatnie olejem, ale nie jest to konieczne. Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200oC.
Podawać na umytej rukoli polane sosem czosnkowym. 

Zapiekane tortille z kurczakiem, mozzarellą i Ajvarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s