Barszcz czerwony z ziemniakami II

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza.

Barszcz czerwony z ziemniakami II

Składniki:

500 g wołowiny z kością (szponder, łata)
4 duże buraki

1 duża marchew
po ½ selera i cebuli
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
kilka suszonych grzybów
kilka kulek ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
¼ szklanki octu winnego

2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
posiekany koper l natka pietruszki (po pół pęczka)
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklanka zakwasu
łyżeczka kminku
2 łyżki majeranku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Buraki wyszorować, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać kminek. Gotować do miękkości. W osobnym dużym garnku umieścić kości wołowe, liście laurowe, ziele i grzyby. Wlać pół garnka wody. Gotować pod przykryciem aż mięso na kości zmięknie. Po 40 minutach od zagotowania wywaru dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę seler, marchew, a po 5 minutach ziemniaki, czosnek i cebulę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego wlać wywar buraczany wraz z burakami. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

Barszcz czerwony z ziemniakami II



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s