Kremowa zupa pomidorowo-cukiniowa

Dzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym.

Kremowa zupa pomidorowo-cukiniowa

Składniki:

2 młode cukinie (użyłam żółte)

pół dużego selera

1 marchew

kawałek pora

2-3 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

łyżka włoskich ziół

2 łyżki posiekanego lubczyku

sól, świeżo mielony pieprz

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

600 ml passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Obrane (oprócz cukinii) pokrojone na kawałki warzywa oraz pęczek natki zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk. Po kilku minutach gotowania zmiksować. Dodać słodką wędzoną paprykę, zioła, wlać śmietankę oraz passatę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, Zupę zagotować. Wlać olej. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ewentualnie doprawić do smaku.

Kremowa zupa pomidorowo-cukiniowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s