Wiosenne ciastka z mango curd

Jeszcze przed świętami prezentowałam pyszny krem z mango oraz brioszki z tymże kremem. Dzisiaj na blogu wiosenne ciasteczka przełożone mango curd. Zapraszam serdecznie… 

Wiosenne ciasteczka z mango curd

Wiosenne ciasteczka z mango curd

Wiosenne ciasteczka z mango curd

Składniki:

2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
2 żółtka
skórka starta z cytryny
do przełożenia mango curd lub marmolada
cukier puder do posypania

Masło zagnieść z mąką, solą, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i żółtkami. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by odpoczęło. Następnie cienko rozwałkować. Dużą foremką w kształcie kwiatka wykrawać ciastka. W połowie ciastek wyciąć małą foremką otwory. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175oC. Po wystygnięciu przełożyć mango curd lub miękką marmoladą, a wierzch posypać cukrem pudrem.

Wiosenne słodkości!  

Wiosenne ciasteczka z mango curd

Wiosenne ciasteczka z mango curd

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s