Leczo z fasolką szparagową Mamut

Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka…

Leczo z fasolką szparagową Mamut

Składniki:

1/2  kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
1 laska kiełbasy myśliwskiej
300 g pieczonego lub gotowanego schabu
300 g fasoli szparagowej mamut
2 małe cukinie
2 cebule
2 papryki (dowolnego koloru)
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
cukier, sól i pieprz
po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
3 łyżeczki słodkiej papryki

Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę – najlepiej z pieczywem.

Leczo

Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!  Paprykujemy 5

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s