Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka…
Składniki:
1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
1 laska kiełbasy myśliwskiej
300 g pieczonego lub gotowanego schabu
300 g fasoli szparagowej mamut
2 małe cukinie
2 cebule
2 papryki (dowolnego koloru)
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
cukier, sól i pieprz
po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
3 łyżeczki słodkiej papryki
Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę – najlepiej z pieczywem.