Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami

Serdecznie Wam dziękuję za troskę.Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości… 

W podkarpackich lasach grzybów jest dużo, ale niestety większość robaczywych. W ubiegłą sobotę chłopaki zostawili mnie w lesie i pojechali na rajd samochodów terenowych. O dziwo nie zgubiłam się, choć weszłam w ciemny, niski las, nie tam gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie.

Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn… Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień…

Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco…

Ciasto:

3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
1 jajko
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

Nadzienie:

1 kg mączystych ziemniaków
250 g świeżych borowików lub podgrzybków
2 średnie cebule
sól i pieprz do smaku
ziarna kminku – ok 1 łyżeczki
masło klarowane do smażenia lub olej
1 szklanka mleka
chudy boczek i masło klarowane do okraszenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię. Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości. Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach  i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków.
Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.

  Grzyby  Warzywa psiankowate 2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s