Sałatka z bobu, salami i sera pleśniowego

W lecie preferuję pożywne sałatki, które można zjeść w pracy w porze wczesnego obiadu. Może moja propozycja przypadnie Wam do gustu?

Sałatka z bobu, salami i sera pleśniowego

Składniki:

1 kg bobu
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
ok. 100 g salami (użyłam chipsów salami)
1 okrągły ser pleśniowy, np. Camembert
pół słoiczka suszonych pomidorów z oliwy i 3-4 łyżki oliwy
1 mała czerwona cebula
sok z limonki lub cytryny
2-3 łyżki pikantnego keczupu lub sosu chili
sól i  cukier do gotowania bobu

Bób umyć, zalać wodą i gotować 5-8 minut w osolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i ostudzić. Następnie obrać z łupin. Fasolę odcedzić i przepłukać. Plastry salami pokroić w paseczki, paprykę oczyszczoną z gniazda nasiennego i białych włókien oraz pomidory z oliwy pokroić w kostkę, a ser na kawałki. Cebulę posiekać w kostkę lub pół plasterki. Wymieszać z oliwą z pomidorów, sokiem z limonki i keczupem.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Sałatka z bobu, salami i sera pleśniowego

Dodaj komentarz