Migdałowiec z owocami leśnymi

Ostatnie dwa dni spędziłam na wypoczynku w towarzystwie przyrody i dobrym jedzeniu. Dziś sama pichcę, bo to nałóg niewyleczalny. Poza tym nie można przejść obojętnie obok bogactwa owoców. Tata zerwał i wydrylował dla mnie wiśnie z drzewa, które pamięta jeszcze czasy mojego dzieciństwa, synek nazbierał czerwonej porzeczki, a mama przygotowała wszystko, co potrzeba do kiszenia ogórków, bo chce mi się małosolnych… 

A dziś będę kusić ciastem, które przygotowałam w poprzedni weekend. Smakowało wspaniale. Wnętrze przypomina bardzo delikatny sernik, w którym wyraźnie czuć mielone migdały. Dzięki owocom – malinom, jeżynom i jagodom ciasto jest nieco kwaskowate, a kruche czekoladowe ciasto w tym zestawie jest po prostu idealne!

Migdałowiec z owocami leśnymi

Spód i wierzch ciasta:

2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (krupczatki)
1/2 szkl. kakao
2/3 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła

Masa migdałowa:

800 g  jogurtu typu greckiego
200 g zmielonych płatków migdałowych
5 białek
3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier migdałowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
ok. 600 g owoców leśnych (malin, jeżyn i jagód)

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut. Jedną część wyjąć, zetrzeć na spód średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180oC około 15 minut.

W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, wlać delikatnie jogurt, zmielone płatki migdałów i budynie. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone owoce i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Studzić ciasto ok. 3 godzin. Przechowywać w lodówce.

Migdałowiec z owocami leśnymi

     Kwaśnie, no właśnie 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s