Pieczone pierogi z młodą kapustą

Zawsze, kiedy jedziemy nad nasze ulubione kąpielisko przygotowuję jakiś wytrawny wypiek zamiast korzystać z miejscowych fast foodów. Dziś chciałabym zaprezentować jeden z takich piknikowych posiłków, a mianowicie pierogi z młodą kapustą i boczkiem.

Ciasto pierogowe, które przygotowałam jest mniej kaloryczne niż tradycyjne krucho-drożdżowe, bo na bazie twarogu i gotowanych ziemniaków (z obiadu). Długo zachowuje świeżość, szybko i dobrze się wyrabia i wykrawa. Najlepiej smakują ciepłe z kubkiem barszczu, ale z powodzeniem można je zabrać na wakacyjny wypad i zjeść na zimno.

Pieczone pierogi z młodą kapustą

Pieczone pierogi z młodą kapustą

Ciasto:

100 g gotowanych ziemniaków
250 g twarogu w kawałku
2 jajka
3 łyżki oleju
1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
pół łyżeczki soli
szczypta cukru pudru

Farsz:

½ główki młodej kapusty
1 mała cebula
100 g chudego wędzonego boczku
kilka suszonych pomidorów
łyżeczka kminku
sól i pieprz
1 łyżka oleju

oraz jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania i kminek do posypania wierzchu



Pieczone pierogi z młodą kapustą

Kapustę posiekać, ugotować w osolonym wrzątku z kminkiem. Porządnie odcedzić i ostudzić. Cebulę pokroić, zeszklić na łyżce oleju razem z posiekanym drobno boczkiem. Wymieszać z kapustą, doprawić do smaku.

Ziemniaki i twaróg rozgnieść tłuczkiem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 4 mm. Wykrawać ostrym,  szerokim kubkiem lub szklanką kółka, kłaść po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Wierzchy smarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kminkiem. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200oC na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

Pieczone pierogi z młodą kapustą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s