Pasta jajeczno-serowo-oliwkowa w rulonach z szynki

Smaczna i elegancka propozycja na śniadania, kolacje i przyjęcia. Nie podaję proporcji składników, bo trudno je określić. Sami zdecydujecie jak dużą porcję przygotować.

Pasta jajeczno-oliwkowa w szynce

Do wykonania rulonów potrzebujemy:

szynkę w plastrach (dowolna, użyłam szwarcwaldzkiej oraz polskiej wędzonej)

oraz do pasty:

kilka jajek, kawałek sera żółtego (dowolnego), zielone oliwki bez nadzienia, gałązka natki

pietruszki i kilka łodyżek szczypiorku, odrobina suszonej bazylii lub oregano

1-2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany

sól i pieprz

  

Jajka obrać ze skorupek, przepłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na

tej samej tarce zetrzeć ser. Oliwki grubo posiekać. Posiekać natkę i szczypiorek, wymieszać

z jajkami, serem, oliwkami, majonezem, bazylią, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Układać na brzegach plastrów szynki, zwijać w rulony i układać na talerzu.

Pasta jajeczno-oliwkowa w szynce 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s