Babka drożdżowa z mlekiem skondensowanym

Za oknem znów biało, więc pogoda nastraja mnie tylko do wypieków… Dziś prezentuję przedświąteczną babkę drożdżową z migdałami, czekoladą i żurawiną na mleku skondensowanym.

Babka drożdżowa z mlekiem skondensowanym

Składniki:

100 g masła

1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

1 łyżeczka cukru

50 g drożdży

500 g mąki

szczypta soli

4 jajka

tłuszcz i bułka tarta do formy

po 50 g posiekanej gorzkiej czekolady, płatków migdałowych i suszonej żurawiny

cukier puder do posypania

  

Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozgnieść widelcem, połączyć z łyżeczką cukru. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać mleko i masło oraz drożdże z cukrem. Całość utrzeć mikserem aż będzie lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie dodać bakalie i szybko zagnieść. Formę babkową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w temperaturze 200oC około 50 minut do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Babka drożdżowa z mlekiem skondensowanym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s