Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony w fistaszkach

Moje dzieciaki uwielbiają Kurczaka w krakersach . Idąc tym tropem, przygotowałam kurczaka w panierce z mielonych orzechów arachidowych. Mięso szybko się przygotowuje, w dodatku pozostaje soczyste, miękkie, delikatne z delikatnie chrupiącą skórką… Nie zjedliśmy go tradycyjnie z ryżem i surówką, ale o ty wkrótce napiszę…

Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony w fistaszkach 

Składniki:

3 filety z kurczaka

1 szklanka jogurtu naturalnego

1,5 szklanki grubo mielonych solonych fistaszków (zmieliłam w malakserze)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

pół łyżeczki suszonego czosnku

sól i pieprz do smaku

ewentualnie sól i szczypta pieprzu cayenne

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, zalać jogurtem wymieszanym z przyprawami i macerować minimum 2 godziny przed pieczeniem. Dużą lachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka wyjmować z jogurtu, panierować w zmielonych orzechach, kłaść na blasze i piec na w górnej części piekarnika aż panierka się zarumieni. (180oC). Mięso najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu. Świetnie nadaje się zarówno do obiadu, sałatek, jak i dodatek do wrapów czy tortilli.

Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony w fistaszkach

Dodaj komentarz