Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym z kaszy manny

Mikołaj i Julian już dawno nie wsuwali tak szybko maminego ciasta. Może to dzięki reklamie, którą stworzyłam, nazywając ciasto”mleczną kanapką”.

Już kilka razy piekłam ciasto z budyniem, zarówno kruche i ucierane. Więc dlaczego nie zamienić budyniu na kaszkę? Deser dzieciństwa, deser… stołówki studenckiej WSP w Rzeszowie…

Tak powstało ciasto dla dzieci (małych i dużych)… Dwie warstwy ucieranego czekoladowego ciasta przełożone warstwą ugotowanej na mleku i śmietance kaszki manny, przypieczętowane polewą z czekolady…

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym z kaszy manny

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

250 g kwaśnej śmietany 18%

100 g masła

60 g gorzkiej i 40 g mlecznej czekolady

Krem śmietankowy z kaszy:

6 kopiatych łyżek błyskawicznej kaszy manny

500 ml mleka

250 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%

½ szklanki cukru

Polewa:

100 g mlecznej i 40 g gorzkiej czekolady  

1 łyżka masła

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżeczka żelatyny 



Najpierw należy ugotować kaszę w podanej ilości mleka i śmietanki, dodając pod koniec cukier. Ostudzić, przykrywając wierzch folią, by nie zrobił się kożuch.

Śmietanę i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Masło stopić z czekoladą, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Śmietanę zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać masło z czekoladą. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (24-25oC) lub prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć równomiernie zimny krem z kaszy i rozsmarować drugą część ciasta. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w śmietance ok. 5 minut. Podgrzać, dodając masło i czekoladę. Rozpuścić i dobrze połączyć składniki. Polać ostudzone ciasto. 

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym z kaszy manny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s