Ekspresowa tarta z twarogiem i jagodami

Miały być ciastka, a wyszła tarta. Wszystko przez to, że ciasto okazało się zbyt sypkie do wykrawania. Ciastka na pewno kiedyś zrobię, decydując się zapewne na sprawdzone już ciasto krucho-drożdżowe lub kruche na śmietanie. Tymczasem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Tarta okazała się być bardzo smacznym zamiennikiem….

Ekspresowa tarta z twarogiem i jagodami 

Ciasto:

2 szklanki mąki

150 gzimnego masła

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

2 łyżki mleka

1-2 żółtka

szczypta soli

Nadzienie:

450 g tłustego twarogu

½ szklanki drobnego cukru

16 gcukru waniliowego

1 jajko

250 gjagód lub borówek amerykańskich

Ekspresowa tarta z twarogiem i jagodami 

Składniki ciasta szybko zagnieść, wylepić dno i boki małej tortownicy (24 cm) na wysokość 3-4 cm.

Twaróg rozgnieść z cukrem i cukrem waniliowym i utrzeć z jajkiem.

Wyłożyć na ciasto, posypać umytymi i osuszonymi jagodami.

Piec w temperaturze 180oC około 45 minut.

Ekspresowa tarta z twarogiem i jagodami 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s