Ciasto waniliowe ze śliwkami i borówkami – miękkie i puszyste

Popularne na blogach ciasto ucierane na oleju i jogurcie zrobiłam w bardziej tradycyjnej wersji, bo z masłem i śmietaną. Jest delikatniejsze, bardziej puszyste i wilgotne. Pewno to zasługa śmietany, ale i budyniu…. Ciasto rośnie wysokie, można użyć dowolnych owoców sezonowych. Zimą upiekłam je z jabłkami i rodzynkami. Proste w wykonaniu, tylko należy pamiętać, by wcześniej wyjąć z lodówki jajka i śmietanę…

Ciasto waniliowe ze śliwkami i borówkami - miękkie i puszyste

Składniki:

2 szklanki mąki

2 budynie waniliowe bez cukru

2/3 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

2 płaskie łyżeczki proszku

1/2 płaskiej łyżeczki sody

4 jajka

250 g kwaśnej śmietany 18%

100 g masła, stopionego

oraz kilkanaście śliwek

250 g borówek amerykańskich

łyżeczka cynamonu

Ciasto waniliowe ze śliwkami i borówkami - miękkie i puszyste

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Owoce umyć, osuszyć, a śliwki przekroić na pół i wypestkować. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem oraz cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie, proszek i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem, na wierzch wyłożyć owoce, lekko dociskając i posypać cynamonem. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka.

Ciasto waniliowe ze śliwkami i borówkami - miękkie i puszyste

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s