Kurczak z chorizo i boczkiem

Dzisiejsze danie to taka mieszanka smaków różnych narodowości. Nie ważne jednak czy popełniłam jakieś kulinarne fopa, bo liczy się smak i zadowolenie osób, który miały okazję jeść posiłek…

Mięso z udźca kurczaka przyprawione ziołami prowansalskimi, słodką papryką i czosnkiem  nadziane plastrami hiszpańskiej kiełbasy chorizo, a całość owinięta w plastry boczku. Mięso z udźca można zastąpić mięsem z udźca indyczego lub szynki wieprzowej. Raczej nie polecam filetów z drobiu, jest mało wyrazisty. Mięso podałam z warzywami z patelni i ogórkami małosolnymi.

Kurczak z chorizo i boczkiem

Składniki:

10 udek z kurczaka bez kości i skóry (tylko górne części)

sól

pieprz

olej

słodka papryka w proszku

suszony czosnek

zioła prowansalskie

ok. 150 g kiełbasy chorizo w plastrach

ok. 200 cienkich i długich plastrów wędzonego boczku

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem, posypać z każdej strony solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. W środek płatu mięsa włożyć po dwa plastry chorizo. Mięso owinąć dookoła dwoma plastrami boczku i spiąć wykałaczkami. Z wierzchu posypać jeszcze ziołami prowansalskimi, umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1 godziny w termoobiegu (170oC) Po tym czasie ostrożnie przebić rękaw i wyjąć mięso. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub warzywami z patelni oraz ogórkami małosolnymi.

Kurczak z chorizo i boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s