Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

Na czereśnie czekam przez cały rok. Jestem wielkim smakoszem tych owoców. Co roku mam kilka pomysłów na wypieki z czereśniami.  Żałuję tylko, że mam tak mało na to czasu… 

Bardzo się cieszę, że pojawiły się akcje: W czereśniowym raju i Serniki 2012. Jestem w swoim żywiole. Na początek sernik. Na czekoladowym spodzie brownie, z lekko migdałowym aromatem masy serowej oraz czekoladowym kremem. Zamiast kremu można zrobić polewę czekoladową lub udekorować bitą śmietaną. 

 Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

Spód brownie:

150 g ciemnej gorzkiej czekolady

150 g masła

1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

2 duże jajka

60 g zmielonych płatków migdałów

3 pełne łyżki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego trzykrotnie

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 niepełna szklanka cukru

10 g cukru migdałowego

4 duże jajka

2 łyżeczki cukru migdałowego

2 szklanki wypestkowanych i przekrojonych czereśni

Krem czekoladowy:

400 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

80 g płatków migdałowych do posypania

 

 Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Świeże czereśnie opłukać, osuszyć, oderwać ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do garnuszka lub miseczki i rozpuścić nad parą wodną, wymieszać do połączenia składników. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Przygotować masę serową: ser wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z mąką i cukrem, cukrem migdałowym i jajkami Wylać na spód brownie, rozrzucić połówki czereśni i delikatnie wcisnąć do środka.

Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, aż masa będzie zastygnięta, zwłaszcza na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 15 minut w uchylonym piekarniku. Ostudzić zupełnie.

Przygotować krem czekoladowy. Czekolady połamać, rozpuścić w miseczce na parze.

Kremówkę ubić, wymieszać z serkiem mascarpone i powoli wlewać rozpuszczoną zimną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na upieczony sernik i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów. Schłodzić minimum 3 godziny przed rozkrojeniem.

 

Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s