Na czereśnie czekam przez cały rok. Jestem wielkim smakoszem tych owoców. Co roku mam kilka pomysłów na wypieki z czereśniami. Żałuję tylko, że mam tak mało na to czasu…
Bardzo się cieszę, że pojawiły się akcje: W czereśniowym raju i Serniki 2012. Jestem w swoim żywiole. Na początek sernik. Na czekoladowym spodzie brownie, z lekko migdałowym aromatem masy serowej oraz czekoladowym kremem. Zamiast kremu można zrobić polewę czekoladową lub udekorować bitą śmietaną.
Spód brownie:
150 g ciemnej gorzkiej czekolady
150 g masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
2 duże jajka
60 g zmielonych płatków migdałów
3 pełne łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego trzykrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 niepełna szklanka cukru
10 g cukru migdałowego
4 duże jajka
2 łyżeczki cukru migdałowego
2 szklanki wypestkowanych i przekrojonych czereśni
Krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
80 g płatków migdałowych do posypania
Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Świeże czereśnie opłukać, osuszyć, oderwać ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do garnuszka lub miseczki i rozpuścić nad parą wodną, wymieszać do połączenia składników. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.
W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Przygotować masę serową: ser wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z mąką i cukrem, cukrem migdałowym i jajkami Wylać na spód brownie, rozrzucić połówki czereśni i delikatnie wcisnąć do środka.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, aż masa będzie zastygnięta, zwłaszcza na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 15 minut w uchylonym piekarniku. Ostudzić zupełnie.
Przygotować krem czekoladowy. Czekolady połamać, rozpuścić w miseczce na parze.
Kremówkę ubić, wymieszać z serkiem mascarpone i powoli wlewać rozpuszczoną zimną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na upieczony sernik i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów. Schłodzić minimum 3 godziny przed rozkrojeniem.