Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

Ostatnio coraz mniej jemy mięsa, za to uwielbiamy letnie warzywa. W naszej kuchni króluje głównie młoda kapusta i cukinia. Wkrótce cieszyć oko będą soczyste malinowe pomidory wyhodowane przez moją teściową… a potem, mam nadzieję, papryka… A jak naleśniki to tylko z warzywami, które polecam przez cały rok!

 

Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

 

Ciasto naleśnikowe:

1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

2 szklanki mleka

2 jajka

sól, szczypta cukru, szczypta kurkumy

olej do smażenia

Farsz:

1 młoda kapusta

2 młode cukinie

1 por

kostka twarogu

kawałek wędzonego boczku

sól i pieprz, kminek i majeranek

olej i masło

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka.

Boczek pokroić w drobną kosteczkę i obsmażyć. Warzywa umyć i osuszyć. Kapustę cienko poszatkować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w paseczki. Partiami poddusić na oleju z masłem posolić, potem dolać wody lub bulionu, dodać kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Przestudzić, wkruszyć twaróg i dodać boczek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Można dodać koperek lub natkę pietruszki oraz inne ulubione zioła.

Naleśniki smarować cienko farszem, zwijać w rulony lub składać w koperty. Obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.


Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s