Ciasteczka migdałowe z konfiturą pomarańczową

Oto mój zmodyfikowany przepis na Włoskie ciasteczka migdałowe z przepisu Doroty. Wyszły bardziej marcepanowe po dodaniu przeze mnie cukru migdałowego. Stały się ulubionymi ciastkami mojej koleżanki z pokoju firmy, w której pracuję. Dość słodkie, ale słodycz przełamana jest goryczą pomarańczy.

Polecam dla wszystkich migdałowych łasuchów i dla tych, którzy cenią szybki i nieskomplikowane prrzepisy. 

 

Ciasteczka migdałowe z konfiturą pomarańczową 

Składniki:

2 białka

250 g zmielonych migdałów bez skórek (zmieliłam płatki)

ok. 200 g cukru pudru

2 łyżeczki cukru migdałowego 

1 łyżka miodu 

nadzienie: konfitura pomarańczowa

 

 

Wszystkie składniki zagnieść. Białek nie ubijać, mają one skleić masę. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.

Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłasczać i robić palcem wgłębienie. Układać na blaszce zachowując odstępy. Wypełnić je niedużą ilością konfitury pomarańczowej.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

 

http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-piknik-2012 

http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-piknik-2012 

Dodaj komentarz