Spagetti z rukolowym pesto, boczkiem i twarogiem

Kiedy u Kabamaigi zobaczyłam rukolowe pesto, wiedziałam, że muszę je szybko wykonać. To przez ciekawość i przez wielką sympatię do rukoli. Smak pesto okazał się lepszy niż się spodziewałam. Oprócz makaronu z pesto danie urozmaiciłam smażonych chudym boczkiem i poskim twarogiem. Tak smakuje o niebo lepiej. Sami się przekonajcie…

 

 Spagetti z rukolowym pesto, boczkiem i twarogiem

 

Składniki pesto:

3 łyżki tostowanych płatków migdałów

2 ząbki czosnku

tarta skórka z 1 cytryny

120 g rukoli

100 ml oliwy z oliwek

sól morska (do smaku)

50 g tartego parmezanu

płatki migdałowe i listki rukoli do dekoracji

Pozostałe składniki:

dowolna porcja makaronu spaghetti

kawałek chudego wędzonego boczku

150 g twarogu lub fety

Makaron ugotować al. Dente w osolonym wrzątku.

Składniki pesto zmielić na równomierną masę.

Kiedy będzie gotował się makaron, pokroić boczek w cienką kostkę i usmażyć bez tłuszczu.

Makaron odcedzić, wymieszać z pesto, rozłożyć na talerzach. Posypać pokruszonym twarogiem i boczkiem, udekorować zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz listkami rukoli.

 

Pesto rukolowe 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s