Witajcie! Do świąt Bożego Narodzenia już tak blisko, więc jeszcze w ostatnim tygodniu przed świętami, na pewno pokażę Wam jeszcze typowo świąteczne smakołyki. A dzisiaj mam propozycję na świąteczny obiad. Są to oszukane, bo z siekaną kapustą w środku, gołąbki. W dodatku się ich nie smaży, tylko zapieka w piekarniku i podaje z sosem grzybowym. Jeśli nie macie zamrożonych grzybów leśnych, możecie użyć pieczarek lub grzybów suszonych.
Właśnie w piekarniku dochodzi ciasto, a za chwilę zabieram się do śledzi. Obie propozycje pokażę w następnym tygodniu, by zainspirować Was do własnych dań na święta.
Składniki:
400 g ryżu arborio
ok. 250 g drobno poszatkowanej białej kapusty (można zetrzeć na grubej tarce)
600 g wieprzowego mięsa mielonego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kminek i majeranek
słodka i ostra papryka
1 łyżeczka włoskich ziół
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
sól i pieprz
2 jajka
oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania
Ryż ugotować w dużej ilości, dobrze odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekany czosnek, Odstawić.
Posiekaną kapustę sparzyć, a następnie odcedzić wymieszać z ostudzonym ryżem, surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, przyprawę warzywną oraz rozkłócone jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zapiekać około 1 godziny i 20 minut. Wyjąć i odczekać, by gołąbki odeszły od papieru i przełożyć za pomocą łopatki na talerze. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Sos grzybowy:
1 duża cebula
spora garść suszonych grzybów
300 g mrożonych podgrzybków, koźlarzy, borowików lub 400 g świeżych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietany 18 %
3 łyżki oleju
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz
zioła do pizzy – ok. płaskiej łyżki
W garnku zagotować 4 szklanki wody i wrzucić opłukane suszone grzyby. Zagotować, gotować 20 minut. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i obsmażyć. Dodać do wywaru z grzybów. Gotować 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zagotować, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Wspaniały i pyszny pomysł ❤
Nie robiłam jeszcze gołąbków z ryżem do risotto, a uwielbiam go.
Muszę spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Super, bardzo ciekawy przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Pomysłowo 🙂 i to ułatwia tez prace
PolubieniePolubienie
Robiłam już kiedyś siekane gołąbki, ale z sosem pomidorowym, również pyszne. 🙂
PolubieniePolubienie
Super pomysł, ależ one muszą być pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
takich gołąbków w sosie grzybowym nie jadłam, następnym razem wyprobuę Twoj przepis
PolubieniePolubienie