Witajcie w Kuchni w kolorach lata. Mam dla Was pyszną sałatkę na grilla. Bardzo pożywną, bo z ziemniakami. Podałam ją do grillowanych koft z kurczaka z pesto rukolowym.
Składniki:
1/ kg drobnych młodych ziemniaków
1 mały pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewki
2/3 kostki twardej fety
opakowanie lub gałązka pomidorków koktajlowych
150 g chudego wędzonego boczku
1/3 opakowanie rukoli
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
Sos:
1 kubek jogurtu naturalnego
1 spora łyżka majonezu
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżeczka ziół do sałatek
pół łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Przygotować sos: w dużym kubku umieścić jogurt z majonezem i musztardą, dodać sok z cytryny lub limonki, cukier puder, sól i pieprz oraz zioła.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Ziemniaki wyszorować, obrać ze skórki za pomocą ostrej myjki lub delikatnie zdjąć nożem. Każdy przekroić na pół. Jeśli ziemniaki są większe, należy pokroić je w bardzo dużą kostkę. Ułożyć ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić. Obok ułożyć pomidorki. Pomidorki piec aż będą miękkie i lekko pomarszczone, delikatnie za pomocą szpatułki wyjąć z piekarnika i odłożyć Ostudzić. Ziemniaki piec aż zmiękną, nie należy ich piec do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, każdą łodygę przekroić na dwucentymetrowe kawałki. Ugotować w osolonym i ocukrzonym wrzątku, przelać zimną wodą i odcedzić.
Boczek zrumienić na suchej patelni. Odsypać do miseczki, odsączając z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Ostudzić.
Z umytej rzodkiewki odciąć nać i ogonki, pokroić w plastry. Fetę pokroić w kostkę, rukolę, szczypior i koperek posiekać. Wszystko wymieszać w salaterce razem z ziemniakami, szparagami i boczkiem. Połączyć z sosem i wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczone pomidorki. Można wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (ja jak zwykle zapomniałam). Schłodzić ok. 30 minut.
Super taka sałatka 🙂 Mniam 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny przepis. Przy składnikach masz napisane „twardy ser feta”, chodzi o to, że ma być taki prosto z lodówki? Ja zawsze taki daję (i wydawało mi się, że każdy/a tak robi) do sałatki, więc się zaskoczyłam, że zaznaczasz to w składnikach.
PolubieniePolubienie
Nie kupuję np. Favity, bo jest za miękka, ale twardą w dotyku fetę taką płaską zafoliowaną, czasem Islos, bo jest bardziej miękka, ale dość dobrze się kroi.
PolubieniePolubienie
Pyszne warzywka, na dodatek w formie pieczonej. Mniam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam serdecznie ♡
Wygląda bardzo apetycznie, trzeba przyznać, że przepis super i aż ślinka leci ^^ Sałatka w takiej formie- pyszności!
Pozdrawiam cieplutko ♡
PolubieniePolubienie
Pyszna sałatka. W te upały i obiad zastapi
PolubieniePolubienie
Z chęcią spróbuję. Bardzo lubię takie sałatki
PolubieniePolubienie
Sałatka wygląda przepysznie! to naprawdę idealna propozycja jako dodatek do grilla ze znajomymi 🙂
PolubieniePolubienie
Apetyczna i treściwa sałatka, doskonała nawet jako samodzielny posiłek:)
PolubieniePolubienie
Pysznie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Pycha! Idealna sałatka na lato 🙂
PolubieniePolubienie