Witajcie! Zakochałam się ostatnio w dwóch warzywach. Pierwsze to kalafior pieczony w curry, a drugie to pieczone pomidorki. Curry zaostrza smak łagodnego kalafiora, a pieczone pomidorki nabierają słodyczy i stają się tak jakby bardziej pomidorowe. Postanowiłam oba te warzywa skomponować w jednym daniu. Dodałam do tego kurczaka, bo u nas mięso musi być, zwłaszcza na sobotni obiad. Jako zdrowe węglowodany wybrałam brązowy ryż i to był świetny pomysł. Dodatki to rukola i orzechy włoskie. Dla mnie pycha, ale chyba przesadziłam z curry i Wam podaję przepis w łagodniejszej wersji.
Składniki:
200-250 g brązowego ryżu
2 filety z kurczaka
1 kalafior, podzielony na różyczki
opakowanie pomidorków koktajlowych
spora garść rukoli
ok. 60 g orzechów włoskich
olej
Przyprawy:
curry, słodka papryka, zioła do drobiu, ew. prowansalskie, sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonym wrzątku.
Do miseczki wlać 4 łyżki oleju i wsypać 1 płaską łyżeczkę curry, wymieszać, najlepiej pędzelkiem. Tym samym pędzelkiem wysmarować różyczki kalafiora. Ułożyć ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok wyłożyć umyte i osuszone pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 200oC aż pomidorki lekko ściemnieją, a kalafior pozostanie al dente.
Kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką, ziołami do drobiu, Usmażyć partiami na rozgrzanym oleju.
Ryż odcedzić, wyłożyć na talerze. Na wierzchu poukładać kawałki kurczaka, różyczki kalafiora, pomidorki, po trochę rukoli. Wierzch posypać orzechami, można je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Byliśmy w restauracji z rodzina, a tam stek z kalafiora, wyobrażasz sobie? Wyglądał apetycznie i niesamowicie, podobno tez dobry, bo jadłam sałatkę.
PolubieniePolubienie
Widziałam u kogoś na Instagramie
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne danie 🙂 Uwielbiam kalafiora 🙂
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Cudowne danie, idealne na letnie dni 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne danie 🙂 lubię wszystkie składniki i przyprawy 🙂
PolubieniePolubienie
Boskie połączenie! Cudowna gra smaków i aromatów na talerzu ❤
PolubieniePolubienie
To musi być bardzo aromatyczne i pyszne danie
PolubieniePolubienie
Podziwiam, że potrafisz wyczarować sama od podstaw takie rzeczy. Moje eksperymenty kulinarne kończą się na tym, że wpisuję w neta czym można zastąpić kwaśną śmietanę 😀 Zawsze trzymam się ściśle przepisu.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Chętnie spróbowałabym tej potrawy. Ja to nie mam smykałki do gotowania
PolubieniePolubienie
fajne danie
PolubieniePolubienie
Wygląda mega smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie i kolorowo 🙂
PolubieniePolubienie