Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym curry i szparagami

Witajcie w to piękne słoneczne popołudnie! Na pewno lubicie szparagi Na pewno wolicie te zielone. Zgadłam? Jak tylko widzę w sklepie to kupuję, a potem w domu zastanawiam się co z nimi zrobić Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Dodałam je do sosu musztardowego z curry, w którym dusiły się bitki z polędwiczek wieprzowych Nie żałowałam, i polędwiczek, i szparagów. Sos wyszedł przepyszny! Koniecznie przygotujcie w sezonie na szparagi!

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

2 pęczki młodych (cienkich) szparagów

1 łyżka mąki

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%

sól, pieprz, zioła prowansalskie suszony czosnek, curry, kurkuma

2 łyżki łagodnej musztardy, np. miodowej

olej do smażenia

pęczek natki pietruszki

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w trzycentymetrowe plastry, rozbić najlepiej przegubem dłoni lub delikatnie tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, ziołami i suszonym czosnkiem. Obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do dużego garnka. Zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem do miękkości.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić na pięciocentymetrowe kawałki. Przełożyć do mięsa, gotować aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną al dente Dodać musztardę, curry, kurkumę do smaku i dokładnie wymieszać sos. Następnie do miseczki wsypać mąkę, wlać śmietankę i dokładnie rozprowadzić. Szybko wlać do sosu, energicznie mieszając wywar, Zagotować. Dodać posiekaną natkę Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry. W razie potrzeby zredukować sos lub dolać nieco wody, jeśli sos okaże się za gęsty.

14 myśli na temat “Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym curry i szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s