Skończyła się zima, ale jednogarnkowe mięsno-strączkowe dania można jeść przez cały rok. Ja lubię takie dania, bo przy nich jest mniej mycia i szybko można je odgrzać. Zapraszam zatem po przepis.
Składniki:
700 g szynki wieprzowej
2 laski kiełbasy drobiowej
2 puszki ciecierzycy
2 puszka czerwonej fasoli
opakowanie mrożonej szparagówki
200 g zielonej soczewicy
1 duża marchew
słoiczek koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2 łyżki słodkiej papryki
3 łyżki wędzonej papryki
łyżeczka kminku
łyżka ziół prowansalskich
3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
sól i pieprz
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
Mięso umyć, pokroić w kostkę i gotować do miękkości z kminkiem, liśćmi laurowymi i zielem. Kiełbasę pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w plastry lub kostkę marchew oraz zieloną soczewicę. Na końcu mrożoną szparagówkę oraz odsączoną ciecierzycę i przepłukaną fasolę. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną i słodką paprykę, zioła prowansalskie. Przyprawić „jarzynką”, solą i pieprzem.
Smakowita i pożywna zupka, takie lubię. 🙂
PolubieniePolubienie
bardzo fajna zupa
PolubieniePolubienie
Pyszny i pożywny ❤
PolubieniePolubienie
Musi wybornie smakować 😋.
PolubieniePolubienie
To akurat zupełnie nie moje smaczki 😉 Pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie to musi być smaczne 😀
PolubieniePolubienie
Bardzo fajne danie, można nawet pominąć mięso i też będzie smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię takie jednogarnkowe dania. Są pyszne i mało roboty przy nich 😉
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie dania 🙂
PolubieniePolubienie