Dzisiaj chciałabym Wam polecić wykorzystanie Ajvaru. Nieco mdłą i słodkawą marchwiankę zaostrzyłam tą bałkańską pastą warzywną i wyszło przepysznie. Polecam!
Składniki:
3 duże marchwie
kawałek selera
½ cebuli
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki łagodnego lub ostrego Ajvaru (w zależności od upodobań)
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich lub do pizzy
sól i pieprzprzyprawa do rosołu bez glutaminianu sodu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
szklanka ugotowanego ryżu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Warzywa umyć i obrać, pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie dodać do zupy Ajvar, zioła i papryki w proszku. Doprawić do smaku przyprawą do rosołu, solą i pieprzem. Warzywa wraz z wywarem i przyprawami zmiksować. Zabielić słodką śmietanką. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
bardzo fajny pomysł z dodatkiem ajvaru
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł, bardzo chętnie przetestuje taką pyszną marchewkową 🙂
PolubieniePolubienie
ale fajny pomysł 😀 jeszcze z czyms takim sie nie spotkałam 😀 zupa marchewkowa 😀 wow! 😀
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł, żeby dzięki ajwarowi zupie marchewkowej dodać charakteru 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne połączenie.
PolubieniePolubienie
Smaczna zupa, świetnie doprawiona 🙂
PolubieniePolubienie
Ajvar dodaje fajnego smaku 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawe połączenie, dla mnie to zupełna nowość 🙂
Lubię eksperymentować, więc spróbujemy zobaczymy co mi wyjdzie i czy rodzince zasmakuje 🙂
PolubieniePolubienie