Mięso z rosołu warto wykorzystać do krokietów. Jednak ja wolę naleśniki zawijać nie tylko z samym mięsem, dlatego dodaję do farszu duszoną kapustę. Wybieram włoską, bo ma bardziej wyrazisty smak. Do tego kubek domowego barszczu czerwonego i obiad gotowy!
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mleka
łyżeczka oleju
2 jajka
pół płaskiej łyżeczki soli i proszku do pieczenia
płaska łyżka cukru pudru
olej do smarowania patelni
Farsz:
średniej wielkości kapusta włoska
mięso ugotowane z trzech ćwiartek kurczaka
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, kminek (może być mielony – ok. 1 łyżeczki
olej do smażenia
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić świeżą drobno poszatkowaną kapustę, dodać nieco soli i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać 2 szklanki wody, dodać kminek i dusić do miękkości i odparowania płynu. Mięso obrać ze skóry i kości i bardzo drobno posiekać. Następnie wymieszać z kapustą, dobrze doprawić – solą i pieprzem.
Przed smażeniem każdego naleśnika rozgrzaną patelnię smarować olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.
Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu, zostawiając wolne brzegi. Boki i tył naleśnika zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.
Wyglądają niezwykle apetycznie!
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy pomysł na obiad, ale trochę pracochłonny
PolubieniePolubienie
my lubimy bardzo wszelkiego rodzaju krokiety
PolubieniePolubienie
Pysznie kochana 🙂 z chęcią bym zjadła teraz takie 🙂
PolubieniePolubienie
Muszą smakować wybornie 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie wyglądają w przekroju, pysznie je zrobiłaś:)
PolubieniePolubienie
Takich jeszcze nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię…bardzo:)
PolubieniePolubienie