Krokiety z kurczakiem i włoską kapustą

Mięso z rosołu warto wykorzystać do krokietów. Jednak ja wolę naleśniki zawijać nie tylko z samym mięsem, dlatego dodaję do farszu duszoną kapustę. Wybieram włoską, bo ma bardziej wyrazisty smak. Do tego kubek domowego barszczu czerwonego i obiad gotowy!

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1,5 szklanki mleka

łyżeczka oleju

2 jajka

pół płaskiej łyżeczki soli i proszku do pieczenia

płaska łyżka cukru pudru

olej do smarowania patelni

Farsz:

średniej wielkości kapusta włoska

mięso  ugotowane z trzech ćwiartek kurczaka

1 duża cebula

1 łyżka masła

sól, pieprz, kminek (może być mielony – ok. 1 łyżeczki

olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  

Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić świeżą drobno poszatkowaną kapustę, dodać nieco soli i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać 2 szklanki wody, dodać kminek i dusić do miękkości i odparowania płynu. Mięso obrać ze skóry i kości i bardzo drobno posiekać. Następnie wymieszać z kapustą, dobrze doprawić – solą i pieprzem.

Przed smażeniem każdego naleśnika rozgrzaną patelnię smarować olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu, zostawiając wolne brzegi. Boki i tył naleśnika zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.

8 myśli na temat “Krokiety z kurczakiem i włoską kapustą

Dodaj komentarz