Witajcie Kochani. Kończy się maj, a ja zaczęłam myśleć o liftingu diety naszej rodziny. Co powiecie na sałatkę, którą można potraktować jak obiad?
Składniki:
80 g umytej i osuszonej rukoli
½ kostki twardej fety (by można było ładnie pokroić)
po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasoli (przepłukanej)
ok. 10 pomidorów koktajlowych
dwa kabanosy
1 młoda cukinia
zioła do pizzy
olej
Sos:
1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka ziół do sałatek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Z podanych składników przygotować sos, schłodzić.
Cukinię pokroić w pół plasterki, posypać ziołami do pizzy i zgrillować z obu stron. Rukolę wymieszać delikatnie z kukurydzą, fasolą, pokrojoną w kostkę fetą, pokrojonymi na kawałki kabanosami i pokrojonymi w plastry pomidorkami. Zalać sosem i delikatnie wymieszać składniki. Podawać od razu po przygotowaniu.
Takie salatki to ja uwielbiam!
PolubieniePolubienie
To się cieszę!
PolubieniePolubienie
Pyszna propozycja, pełna smaku, koloru i zdrowia:)
PolubieniePolubienie
odejmuję kabanosy i zajadam;)
PolubieniePolubienie
Można zweganizować i dopasować pod swoje smaki.. ale inspiracja fajna 😉
PolubieniePolubienie
Tam gdzie feta tam i ja 😉 Pyszne połączenie
PolubieniePolubienie
Pyszny miks 🙂 Jest tak ciepło na dworze, że takie sałatki chce się jeść codziennie 🙂
PolubieniePolubienie
fajna sałatka w sam raz na obiad w te upały
PolubieniePolubienie