Spaghetti po bolońsku z wołowiną

Miało już być wiosenne, a w Rzeszowie pochmurno, zimno i pada. Prognozy też nie są optymistyczne. Dlatego zaszywam się w kuchni i gotuję. Jutro powstanie jakieś danie wiosenne ze szparagami. Na razie coś na rozgrzewkę – spaghetti bolońskie z mięsem wołowym.

Składniki:

500 g makaronu spaghetti
400 g wołowego mięsa mielonego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki ziół do pizzy (część można zastąpić oregano)
sól i pieprz, cukier do smaku
olej do smażenia
2 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku, 2 łyżki
ostra papryka w proszku, ½ łyżeczki lub mniej

Parmezan lub Bursztyn do posypania wierzchu

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką i i ostrą paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić, wyłożyć do niego gorący sos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć i posypać startym serem.

9 myśli na temat “Spaghetti po bolońsku z wołowiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s