Sałatka jajeczna z porem

Jeśli nie macie pomysłu, jaką sałatkę podać na wielkanocnym stole, to szczerze polecam Wam moją propozycję. Kilka prostych składników i szybkie wykonanie to zalety tej sałatki. Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, bo u mnie zniknęła błyskawicznie!

Składniki:

5-6 jajek

1 bardzo duży lub 2 mniejsze pory

puszka kukurydzy

1 słoik selera w słodkiej marynacie

1/2 słoika majonezu

2/3 kubka kwaśnej śmietany 12%

1 łyżka musztardy

sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo,odcedzić i zalać zimą wodą, natłuc skorupki i obrać. Pora przekroić wzdłuż na ćwiartki i posiekać w paseczki. Zalać wrzątkiem, dodając nieco soli. Po 10 minutach odcedzić i przelać zimną wodą. Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy, selera porządnie odcisnąć. Jajka pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać do pieczywa i wędlin.

14 myśli na temat “Sałatka jajeczna z porem

Dodaj komentarz