Sałatka wielowarzywna

To jedna z pozycji obowiązkowych na rodzinnym stole. Jarzynowa sałatka, ale w wersji przyspieszonej. Krojenia dużo nie ma, a smakuje wspaniale z wędlinami. Polecam na przyjęcia rodzinne, imieniny czy niedzielne śniadanie w najbliższym gronie…

 Sałatka wielowarzywna

Składniki:

opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

1 słoiczek marynowanych cebulek

4 korniszony

pęczek rzodkiewek

2 młode lub 1 duży por

2 łyżki majonezu

mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

łyżka musztardy

sól i pieprz

Groszek z marchewką ugotować w wodzie z solą i cukrem. Kukurydzę, fasolę i cebulki odcedzić, fasolę przepłukać. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Rzodkiewki umyć, odciąć nać i „ogonki”. Pokroić w kostkę razem z korniszonami. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

Sałatka wielowarzywna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s