To jedna z pozycji obowiązkowych na rodzinnym stole. Jarzynowa sałatka, ale w wersji przyspieszonej. Krojenia dużo nie ma, a smakuje wspaniale z wędlinami. Polecam na przyjęcia rodzinne, imieniny czy niedzielne śniadanie w najbliższym gronie…
Składniki:
opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 słoiczek marynowanych cebulek
4 korniszony
pęczek rzodkiewek
2 młode lub 1 duży por
2 łyżki majonezu
mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
sól i pieprz
Groszek z marchewką ugotować w wodzie z solą i cukrem. Kukurydzę, fasolę i cebulki odcedzić, fasolę przepłukać. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Rzodkiewki umyć, odciąć nać i „ogonki”. Pokroić w kostkę razem z korniszonami. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.