Ciasto:
ok. 2 szklanki mąki
40 dag twarogu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki mleka
6 łyżek oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
1 duża marchew
1 duża pietruszka
pół selera
1 duży burak
pół czerwonej papryki
ok. 2/3 młodej cukinii
sól, pieprz, dowolne zioła
Kruszonka:
1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej)
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g miękkiego masła
szczypta soli
1/3 szklanki startego drobno parmezanu
Wyszorowane warzywa korzeniowe ugotować w łupinach (osobno gotować buraka). Umytą cukinię pokroić w plastry, a paprykę w dużą kostkę. Zgrillować posypane solą i ziołami.
Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Przygotować kruszonkę. Płatki i mąkę wymieszać z parmezanem i solą. Zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem – podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.
Ostudzone warzywa korzeniowe obrać i grubo pokroić. Wyłożyć razem z cukinią i papryką. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Następnie rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta i kruszonka się zrumienią. Podawać na ciepło.