Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Dzisiejsza propozycja jest jak najbardziej jesienna. A jesień za oknem pokazuje swoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na taką aurę. Jeszcze można przy okazji dogrzać się piekarnikiem…

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Składniki:

2 duże papryki
2/3 szklanki kaszy gryczanej

1 mała cebula
100 g wędzonego boczku
5 pieczarek
mały kawałek białej kapusty, posiekanej
2 ząbki czosnku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy
1 łyżka oleju
100 g wędzonego żółtego sera

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę boczek i obsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, dalej smażyć. Dodać posiekaną kapustę oraz zmiażdżony czosnek i po kilku minutach smażenia wlać nieco wody. Dusić całość aż kapusta będzie miękka a płyn wyparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła, wymieszać z ugotowaną kaszą.

Papryki przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, napełnić farszem. Ser pokroić w kostkę, ułożyć na wierzchu farszu i zapiekać aż papryka będzie miękka (w tym celu wbić widelec w bok papryki).


Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz