Kupiłam pierwszą dynię w tym roku. Wybrałam Hokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki.
Składniki:
4 średnie buraki jednakowej wielkości
1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni
przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka oleju
Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać utartą dynię, olej, wlać pół szklanki wody i gotować kilka minut, dodając przyprawy, ocet oraz śmietanę. Można również dodać mielony kminek, zmiażdżony ząbek czosnku lub szczyptę chili – wszystko zależy od naszych upodobań. Buraczki podawać ciepłe.