Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną

Już od dawna miałam ochotę na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Taki dodatek do potraw wydawał mi się najlepszy na zimowe chłody i czas przedświąteczny. Mam już pewien pomysł, do czego podać karmelizowaną cebulę z żurawinami i mam nadzieję na jego realizację w nadchodzący weekend.

Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną

Składniki:

2 duże czerwone cebule
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki octu balsamicznego
garść suszonej żurawiny
szczypta przyprawy korzennej
szczypta cynamonu

szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Żurawinę namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić.

Korzenne przysmaki Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną

Jedna myśl na temat “Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s