Już od dawna miałam ochotę na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Taki dodatek do potraw wydawał mi się najlepszy na zimowe chłody i czas przedświąteczny. Mam już pewien pomysł, do czego podać karmelizowaną cebulę z żurawinami i mam nadzieję na jego realizację w nadchodzący weekend.
Składniki:
2 duże czerwone cebule
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka płynnego miodu
2 łyżki octu balsamicznego
garść suszonej żurawiny
szczypta przyprawy korzennej
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Żurawinę namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić i dusić do miękkości. Dodać ocet, cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić.
Dzień dobry, zmień kolor tła albo czcionki, nic nie widać.
PolubieniePolubienie