Roladki wołowe z salami w sosie truskawkowo-chrzanowym

Z truskawek można wyczarować wspaniały sos do mięs, tak, tak. Przypomnę dwie propozycje: polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym oraz kurczaka z mozzarellą w sosie z truskawek i cukinii.

Tym razem do truskawek dodałam chrzan, aby nieco zaostrzyć jego smak i przyznaję, że gdybym próbowała sos z zamkniętymi oczami, nie domyśliłabym się, że są w nim te soczyste owoce. Podałam go do prostych wołowych roladek wypełnionych salami.

Wkrótce na blogu druga propozycja kulinarna podana z sosem truskawkowo-chrzanowym.

Roladki wołowe z salami w sosie truskawkowo-chrzanowym

Składniki:

ok. 600 wołowiny, np. z udźca wołowego
100 g salami w dużych plastrach
olej do smażenia

Sos:

150 g świeżych truskawek (200 g mrożonych)
1 łyżka cukru
1,5 szklanki wody
sól, czarny pieprz
2 łyżki tartego chrzanu
1-2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Milion smaków truskawek

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości 1 cm, rozbić na cienkie płaty. Na każdym ułożyć po dwa plastry salami i zwinąć w rulony. Obsmażyć na gorącym oleju. Przełożyć do rondelka, zalać 1,5 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. 

Truskawki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (mrożone wcześniej rozmrozić). Przełożyć do mięsa. Dodać cukier i zagotować. Wlać ocet balsamiczny, chrzan, słodką śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Ja podałam mięso z pęczottem burczanym z boczkiem i młodą kapustą z dodatkiem rabarbaru.

Roladki wołowe z salami w sosie truskawkowo-chrzanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s