Pasztet z indyka bez pieczenia

Już prawie wiosna, a ja nie zdążyłam opublikować jeszcze przepisu na pyszny i łatwy pasztet., który przygotowywałam na Boże Narodzenie. Będzie można zatem z niego skorzystać na Wielkanoc 🙂  Gotując mięso na pasztet mamy jeszcze jedną korzyść, zostaje nam esensjonalny wywar na żurek, barszcz biały lub czerwony lub jakąkolwiek zupę, którą będziecie przygotowywać na święta.

Pasztet z indyka bez pieczenia

Składniki:

1 podudzie z indyka

1 płat mięsa z uda indyczego wraz ze skórą

200 g wątróbki z indyka

2 małe cebule (jedna do wywaru)

6 ząbków czosnku (połowa do wywaru)

1 marchew

1/2 selera

kilka suszonych grzybów

80-100 g masła, stopionego (w zależności czy dodajemy marchew i selera, wtedy więcej)

imbir

majeranek

mielony kminek

gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta

świeżo mielony pieprz

sól do smaku

      

Mięso oraz pokrojoną na kawałki włoszczyznę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, ostudzić i obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Wątróbkę obsmażyć z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Zmiksować razem z mięsem na mus. Można dodać po kawałku selera i marchwi z rosołu oraz grzyby, wówczas pasztet będzie bardziej kremowy. Do masy dodać sól, pieprz i przyprawy oraz stopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wyłożyć do salaterek lub foremek i włożyć do lodówki, by zastygła. Pasztet dobrze się kroi, a zarazem świetnie rozsmarowuje na pieczywie.  Można również zrobić z niego paszteciki lub pierożki z ciasta francuskiego lub tradycyjne, z ciasta krucho-drożdżowego.  Do nich barszcz czerwony, oczywiście na wywarze z mięsa do pasztetu. Polecam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s