Już prawie wiosna, a ja nie zdążyłam opublikować jeszcze przepisu na pyszny i łatwy pasztet., który przygotowywałam na Boże Narodzenie. Będzie można zatem z niego skorzystać na Wielkanoc 🙂 Gotując mięso na pasztet mamy jeszcze jedną korzyść, zostaje nam esensjonalny wywar na żurek, barszcz biały lub czerwony lub jakąkolwiek zupę, którą będziecie przygotowywać na święta.
Składniki:
1 podudzie z indyka
1 płat mięsa z uda indyczego wraz ze skórą
200 g wątróbki z indyka
2 małe cebule (jedna do wywaru)
6 ząbków czosnku (połowa do wywaru)
1 marchew
1/2 selera
kilka suszonych grzybów
80-100 g masła, stopionego (w zależności czy dodajemy marchew i selera, wtedy więcej)
imbir
majeranek
mielony kminek
gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
Mięso oraz pokrojoną na kawałki włoszczyznę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, ostudzić i obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Wątróbkę obsmażyć z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Zmiksować razem z mięsem na mus. Można dodać po kawałku selera i marchwi z rosołu oraz grzyby, wówczas pasztet będzie bardziej kremowy. Do masy dodać sól, pieprz i przyprawy oraz stopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wyłożyć do salaterek lub foremek i włożyć do lodówki, by zastygła. Pasztet dobrze się kroi, a zarazem świetnie rozsmarowuje na pieczywie. Można również zrobić z niego paszteciki lub pierożki z ciasta francuskiego lub tradycyjne, z ciasta krucho-drożdżowego. Do nich barszcz czerwony, oczywiście na wywarze z mięsa do pasztetu. Polecam!