Prosty przepis na pożywne danie dla rodziny lub kolację w gronie przyjaciół … Do zapiekanki wrzuciłam między innymi ziarna kukurydzy, dlatego zapiekankę dodaję do akcji Kukurydziane Wariacje.
Składniki:
400 g makaronu świderki
500 g chudego mięsa mielonego (użyłam wieprzowiny)
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki ziół do pizzy
sól i pieprz
olej do smażenia
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
300 g dowolnych warzyw (użyłam mieszanki warzyw do gotowania na parze – marchew, brokuły, kukurydza)
150 g sera żółtego
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zioła. Odparować większość płynu, doprawić solą i pieprzem. Warzywa ugotować na parze na pół twardo. Wymieszać z makaronem i sosem mięsnym. Doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym żółtym serem, przykryć szczelnie i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180oC.