Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Prosty przepis na pożywne danie dla rodziny lub kolację w gronie przyjaciół … Do zapiekanki wrzuciłam między innymi ziarna kukurydzy, dlatego zapiekankę dodaję do akcji Kukurydziane Wariacje.

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 

Składniki:

400 g makaronu świderki  

500 g chudego mięsa mielonego (użyłam wieprzowiny)

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki ziół do pizzy

sól i pieprz

olej do smażenia

puszka pomidorów bez skórki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

słodka papryka w proszku

300 g dowolnych warzyw (użyłam mieszanki warzyw do gotowania na parze – marchew, brokuły, kukurydza)

150 g sera żółtego

 

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zioła. Odparować większość płynu, doprawić solą i pieprzem. Warzywa ugotować na parze na pół twardo. Wymieszać z makaronem i sosem mięsnym. Doprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać startym żółtym serem, przykryć szczelnie i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180oC.

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s