Choć truskawki to już raczej wspomnienienie, proponuję dziś ciasto z tymi owocami. Zamiast nich możecie użyć wszystkich owoców, na jakie macie ochotę. Budyń, tak samo jak migdałowa kruszonka…
Spód:
150 g miękkiego masła
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 jajko
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie kwaśna śmietana by ciasto dobrze się nie formowało i łyżeczka cukru migdałowego dla wzmocnienia aromatu
Budyń:
2 budynie waniliowe z cukrem
750 ml mleka
1 łyżka masła
Kruszonka:
120 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
100 g mielonych migdałów
1 szklanka mąki
2 łyżeczki cukru migdałowego
Składniki spodu zagnieść szybko, wylepić spód średniej prostokątnej blachy. Schłodzić.
Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać zimny budyń i cały czas mieszając, zagotować. Gorący wylać na ciasto. Umyte, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki wyłożyć na budyń.
Z podanych składników sporządzić kruszonkę. Rozkruszyć na owocach. Piec 40-50 minut w temperaturze 175oC.