Ciasto razowe z owocami i migdałową kruszonką

 Choć truskawki to już raczej wspomnienienie, proponuję dziś ciasto z tymi owocami. Zamiast nich możecie użyć wszystkich owoców, na jakie macie ochotę. Budyń, tak samo jak migdałowa kruszonka…

Ciasto razowe z owocami i migdałową kruszonką

Spód:

150 g miękkiego masła

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 jajko

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ewentualnie kwaśna śmietana by ciasto dobrze się nie formowało i łyżeczka cukru migdałowego dla wzmocnienia aromatu

Budyń:

2 budynie waniliowe z cukrem

750 ml mleka

1 łyżka masła

Kruszonka:

120 g masła

1/2 szklanki brązowego cukru

100 g mielonych migdałów

1 szklanka mąki

2 łyżeczki cukru migdałowego 

Składniki spodu zagnieść szybko, wylepić spód średniej prostokątnej blachy. Schłodzić.

Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać zimny budyń i cały czas mieszając, zagotować. Gorący wylać na ciasto. Umyte, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki wyłożyć na budyń. 

Z podanych składników sporządzić kruszonkę. Rozkruszyć na owocach. Piec 40-50 minut w temperaturze 175oC. 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s